Programează-te acum!

Osteonecroza maxilar asociată cu bifosfonați: Informații esențiale pentru pacienții Smile Dental Spa

Bine ați venit pe blogul Smile Dental Spa din sectorul 4, București! În continuare discutăm un subiect important pentru sănătatea orală a pacienților noștri: osteonecroza maxilarului asociată cu bifosfonați. Aceasta este o afecțiune gravă care poate afecta calitatea vieții, mai ales pentru cei care urmează tratamente cu bifosfonați pentru osteoporoză sau cancer.

Ce sunt bifosfonații și de ce sunt folosiți?

Bifosfonații sunt medicamente utilizate pentru a preveni pierderea de masă osoasă. Acestea sunt prescrise frecvent pacienților cu osteoporoză și celor care urmează tratamente oncologice. Medicamentele sunt administrate fie pe cale orală, fie parenteral (prin perfuzii), și sunt cunoscute sub diverse denumiri comerciale, cum ar fi Zometa®️, Pamidronat-GRY®️, Bondronat®️ și Clodron Sandoz®️.

Ce este osteonecroza maxilarului?

Osetonecroza maxilarului și mandibulei este o complicație gravă care poate apărea în timpul tratamentului cu bifosfonați. Aceasta implică moartea țesutului osos, ceea ce poate duce la dureri intense și dificultăți în vindecarea leziunilor. De obicei, apare în urma intervențiilor chirurgicale dentare, dar poate să apară și spontan din cauza punctelor de presiune sau a traumelor minore.

Simptomele osteonecrozei maxilarului

Este important ca pacienții să fie conștienți de simptomele necrozei maxilarului, pentru a putea solicita ajutor medical prompt. Aceste simptome includ:

  • Halitoză și gust de puroi în gură

  • Durere intensă

  • Umflături

  • Mobilitate dentară crescută

  • Vindecare dificilă a rănilor

  • Amorțeală în gură, buza inferioară sau bărbie

  • Durere surdă și tensiune în maxilar sau mandibulă

Prevenirea osteonecrozei maxilarului

La Smile Dental Spa din București, punem accent pe prevenție. În timpul ședințelor de curățare dentară profesională, pacienții noștri primesc instrucțiuni detaliate privind igiena orală eficientă și sunt încurajați să respecte un program de controale periodice. Este esențial ca pacienții să fie informați despre riscul de necroză și să cunoască simptomele acesteia.

De asemenea, recomandăm evitarea factorilor agravanți, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și o dietă dezechilibrată, care pot contribui la apariția unei osteonecroze maxilare.

imagine cu o radiografie panoramica a unei paciente cu osteonecroza

 

Îngrijirea pacienților în timpul tratamentului cu bifosfonați

Pentru pacienții care urmează tratamente cu bifosfonați, preferăm să conservăm dinții ori de câte ori este posibil, utilizând măsuri profilactice periodice și meticuloase. În cazul în care este necesară realizarea de proteze amovibile, acordăm o atenție deosebită pentru a evita punctele de presiune.

Dacă apar simptome de osteonecroza, pacienții trebuie să se programeze cât mai repede la o consultație la un medic specialist în chirurgie orală și maxilo-facială. La clinica noastră din București, Smile Dental Spa, avem în echipa medicală medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială, pregătiți să ofere tratamente adecvate și eficiente.

Dacă intervențiile chirurgicale dentare devin inevitabile, utilizăm tehnici minim invazive și recomandăm un tratament cu antibiotice sistemic timp de cel puțin 10 zile, până la îndepărtarea cusăturilor. De asemenea, acoperirea plastică a plăgii de extracție sau a plăgii chirurgicale este crucială pentru vindecare.

Colaborarea multidisciplinară pentru tratarea osteonecroza maxilarului

Tratamentul pacienților cu necroză maxilară asociată bifosfonaților necesită o colaborare strânsă între stomatolog, chirurg maxilo-facial și medicul oncolog. Este important ca fiecare pas al tratamentului să fie bine coordonat pentru a asigura cea mai bună îngrijire posibilă.

Concluzii

Deși necroza maxilarului este o complicație rară, pacienții care urmează tratamente cu bifosfonați necesită o atenție deosebită. La Smile Dental Spa din București, suntem dedicați să oferim îngrijire de calitate superioară, prevenind și gestionând eficient orice complicații. Detectarea precoce a simptomelor și tratamentul prompt sunt esențiale pentru a menține sănătatea orală și calitatea vieții pacienților noștri.

Vă invităm să ne vizitați pentru orice nelămuriri sau pentru a discuta despre planul vostru de tratament. Suntem aici pentru a vă ajuta să aveți un zâmbet sănătos și fericit!

În plus, dacă aveți rude sau cunoștințe în Spania,  vă invităm să le recomandați clinica noastră SDS Dental Clinic din Vilafranca del Penedes, Barcelona. Echipa noastră de specialiști este gata să ofere aceleași servicii de înaltă calitate și profesionalism. 

ani experienta
0
medici specialisti
0
pacienti multumiti
0 +

Testimoniale ale Pacienților

Alexandra Dumitrescu
Alexandra Dumitrescu
2024-06-25
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Oameni profesionisti si primitori, m au ajutat cand aveam nevoie de o obturație. Preturile decente, curațenie si ce m-a impresionat placut a fost ca am primit consultatie ptr fiecare dinte in parte si mi s a spus ce probleme are si schema de tratament. Asta nu am mai intalnit la alte cabinete si mi a placut enorm ca si au rupt din timp sa mi faca o evaluare generala. Il recomand pe dr Botoaca Constantin deoarece mi a raspuns la toate intrebarile si a lucrat extrem de fin in cele 2 sedinte pe care le am avut pana acum.
Arina Dobre
Arina Dobre
2024-06-18
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Ador acest loc si mereu ma face sa ma simt bine si neinfricata!
Ina Maxim
Ina Maxim
2024-06-17
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Recomand celor cu frică de dentist și cu experiențe nu prea bune în alte locuri. Cabinetul nu "miroase" a dentist, scaune comode, iar doamna doctor Diana Marin este minunată, este tânără, prietenoasă, profesionistă, comunică și poți întreba orice. Pentru mine, să tot revin până am rezolvat tot ce aveam de rezolvat a fost un miracol. Pentru care îi mulțumesc! ????
Catalin Lopata
Catalin Lopata
2024-02-28
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Echipa faina si servicii de calitate. Recomand!
Daniel Popa
Daniel Popa
2024-02-28
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Recomand cu încredere, personal amabil, mă întorc de fiecare dată cu drag.
suntdumi
suntdumi
2023-12-23
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Recomand cu cea mai mare încredere aceasta clinică. Dna. Doctor Ana Maria Ghidan s-a ocupat de problemele mele și cu ajutorul ei am scăpat de aceasta frică.
Adrian B
Adrian B
2023-12-20
Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.
Recomand clinica deoarece medicii aleg sa prelungeasca viata unui dinte natural in loc sa il inlocuiasca.