Program: L – V: 9.00 – 20.00

Programează-te acum!

Aparat dentar- Ortodonție

Ortodonția se ocupă cu corectarea poziției dinților și a ocluziei (mușcăturii) cu ajutorul unui aparat dentar fix sau mobil.

O poziție greșită a dinților nu permite curățarea corectă și duce la apariția cariilor, îmbolnăvirii gingiilor și osului.
O mușcătură greșită duce la dureri articulare (ale articulației dintre mandibulă și craniu), dureri de cap, probleme digestive cauzate de masticația necorespunzătoare și, evident, probleme de ordin estetic.

Ortodonția se adresează nu doar copiilor (la care un control ortodontic timpuriu este foarte indicat – cu cât tratamentul este inițiat mai repede, cu atât mai bine), ci și adulților.
În cazul adulților, tratamentul ortodontic poate fi o etapă necesară reabilitării complete – stomatologul indică tratamentul ortodontic pentru a putea realiza lucrările protetice/pe implante, în poziție corectă.

Tratamentul ortodontic se efectuează cu aparate dentare fixe sau mobile, în funcție de vârsta și de particularitățile fiecărui pacient.

La prima vizită, ortodontul te va întreba mai întâi ce te deranjează (felul în care arată dinții tăi, felul în care muști, dacă ai dureri), iar apoi te va examina – se va uita să vadă care e problema din punctul lui de vedere.
Apoi îți va spune ce a observat și ce crede că e de făcut în mare. Dacă mai ai și alte probleme cu dinții (carii, tartru, tratamente, etc), te va trimite să le rezolvi înainte de orice, dacă nu ai îți va lua amprenta (mulajul dinților) și te va trimite să îți faci niște radiografii și fotografii (dosarul de diagnostic ortodontic).
Abia după ce are toate datele culese din dosar și modelul dinților tăi îți poate spune care sunt soluțiile care ți se potrivesc, deci va trebui să vă mai întâlniți o dată, ca sa poți primi toate răspunsurile.

La ortodont poți veni la orice vârstă, pentru că problemele se pot rezolva oricând cu tehnologia din ziua de azi.
Oricând observi că ai o problemă ortodontică (ai dinții înghesuiți, rotiți sau cu spații între ei, nu muști bine, etc) trebuie să vii la un consult.
De cele mai multe ori, stomatologul observă care sunt problemele ortodontice, așa că îl poți întreba pe el dacă ai nevoie de ortodont. 

În ceea ce privește primul consult ortodontic la copii, acesta este bine să se facă în jurul vârstei de 3 ani.

La prima vizită, ortodontul “culege” toate datele de care are nevoie pentru a-și da seama care sunt problemele dinților tăi și cum se pot ele rezolva. Adică te întreabă ce îți dorești, ce te deranjează, îți ia amprenta și te trimite la un centru de imagistică pentru radiografii și poze. Când are toate aceste date, analizează situația și află care sunt soluțiile potrivite din punct de vedere medical. 

La următoarea întâlnire îți prezintă aceste soluții și o alegeți împreună pe cea mai potrivită.
Apoi urmează aplicarea aparatului (în cazul aparatelor fixe lipite pe fața dinților) sau o nouă amprentă pentru aparatele care vor fi realizate de un tehnician (aparat dentar mobil, gutiere, aparate linguale).

După ce ai primit aparatul, urmează să te întâlnești cu ortodontul la intervale cuprinse între 2 și 8 săptămâni, în funcție de tipul de aparat, când îți va face activările (va “strânge“ aparatul sau îi va adăuga noi componente).

După ce termini de purtat aparatul (adică o perioadă cuprinsă între 6 luni și 4 ani, în funcție de tipul de aparat dentar și gravitatea problemelor), urmează perioada de contenție – în care dinții sunt menținuți în poziția dorită prin aplicarea unor noi aparate (sau sârme în spatele dinților).

Mai multe informații despre contenție vei găsi la “menținerea rezultatelor”.

Fiecare individ este unic din punctul de vedere al formei și poziției dinților. Din acest motiv, pentru fiecare pacient trebuie găsite soluțiile individuale de tratament. 

Ortodontul te examinează, îți ia amprenta, studiază dosarul cu radiografii și fotografii și găsește soluțiile cele mai bune din punct de vedere medical și mecanic (sistemul de forțe potrivit pentru mișcarea dinților tăi).

Apoi, la o a doua vizită la ortodont, veți hotărî împreună care dintre aparatele existente ți se potrivește cel mai bine. Vom analiza împreună toate aspectele – medical, mecanic, estetic, financiar și vei lua o decizie informată și potrivită doar ție.

În cazul aparatului mobil, te vei confrunta în primele zile (3-4) cu salivație mai abundentă și o oarecare dificultate de vorbire. Cu cât aparatul este purtat mai mult în primele zile, cu atât acomodarea se face mai repede. 

Dupa activări sau la schimbarea gutierelor vei simți că aparatul apasă pe dinți, că e fix (înainte de a veni la activare simți că e larg).
În cazul aparatelor dentare fixe, vei simți o tensiune în maxilare în primele zile după aplicarea aparatului și după activări. Dacă această tensiune este durere sau nu, depinde de pragul de sensibilitate la durere al fiecăruia. Avem pacienți care nu au simțit nicio durere pe tot parcursul tratamentului și pacienți care au putut mânca doar alimente foarte moi câteva zile dupa activări.
În cazul aparatelor fixe, în perioada de acomodare pot apărea iritații pe interiorul buzelor sau obrajilor (sunt tratabile/trec de la sine), iar în cazul aparatelor linguale și o oarecare dificultate în vorbire, până se acomodează limba la noua situatie.

Dacă ai parte de un tratament cu aparat dentar, de oricare ar fi acesta, trebuie să știi că igiena trebuie foarte mult sporită în această perioadă a vieții tale, pentru a nu apărea probleme gingivale, carii sau respirație urât mirositoare.
Ortodontul îți va explica în ce fel și cu ce trebuie să îți cureți dinții și aparatul.

De asemenea, pe durata tratamentului ortodontic trebuie să eviți alimentele tari, lipicioase și băuturile carbogazoase colorate. Ortodontul îți va explica mai multe pe tema aceasta.

Tratamentul ortodontic este un tratament de lungă durată, spre deosebire de tratamentul cariilor sau de tratamentele chirurgicale. Asta pentru că mișcarea dintelui trebuie să se facă foarte încet, astfel încât să nu se distrugă nici dintele, nici țesuturile din jurul lui. 

Cel mai scurt tratament ortodontic durează 6 luni, atunci când problemele sunt foarte mici, cel mai lung putându-se întinde spre 4-5 ani atunci când vine vorba de dinți incluși, extracții, probleme grave de mușcătură sau în cazul copiilor cu dentiție mixtă, care au parte și de tratament cu aparat mobil și cu aparat fix.

Din momentul în care ți-a fost aplicat (sau ai primit) aparatul și până la finalul tratamentului, ba chiar și după asta, va trebui să te tot întâlnești cu ortodontul. 

Pe parcursul tratamentului, aparatul trebuie activat (“strâns”) la anumite intervale, pentru că altfel nu-și mai face treaba. În funcție de tipul de aparat pe care îl ai și de faza tratamentului în care ești, ortodontul te poate chema la intervale cuprinse între 2 și 8 săptămâni.

De asemenea, în timpul tratamentului ortodontic va mai trebui sa vii la ședințe de igienizare profesională, la intervale cuprinse între 1 și 4 luni, în funcție de gradul de igienă și de cel de depunere al tartrului.

Tratamentul ortodontic constă în mișcarea dinților de către forțele declanșate de aparatul dentar. Osul din jurul dinților își modifică forma și structura în timpul tratamentului ortodontic – este remodelat odată cu noua așezare a dinților. Apare în jurul dinților os nou, mai moale. 

Aparatul este dat jos în momentul în care dinții și mușcătura au ajuns în poziția dorită, dar pentru ca osul să fie complet remodelat și să ajungă la duritatea anterioară tratamentului, este necesar ca dinții să stea într-o poziție fixă o perioadă.
Acest lucru se realizează cu ajutorul sistemelor de contenție – care constă în aparate mobile, gutiere sau șine subțiri lipite în spatele dinților.

În funcție de problema ortodontică ințială și de mușcătura finală, ortodontul alege sistemul de contenție potrivit fiecărui pacient și durata purtării (un an, doi, permanentă).
Purtarea riguroasă a contenției, exact așa cum a fost indicat de medic, este obligatorie dacă se dorește menținerea rezultatelor tratamentului.

Dacă nu este purtată contenția, țesuturile moi din jurul dintelui, împreună cu limba, obrajii și buzele vor profita de faptul că osul cel nou este moale și vor împinge dinții în poziția de dinainte de tratament sau mai rău.

Probleme ortodontice

Aparat dentar - fix sau mobil

Aparatele dentare fixe pot fi aparate fixe cu brackeți sau disjunctoare. După cum le spune și numele, ele nu pot fi date jos de către pacient.

Aparatele dentare fixe cu brackeți se lipesc pe fiecare dinte în parte și acționează continuu. Ele sunt activate (strânse) de către ortodont la intervale cuprinse între 2 și 8 săptămâni. Sunt compuse din brackeți, arcuri, ligaturi elastice și alte accesorii, care împreună acționează printr-un sistem de forțe și mișcă dinții. Aparatele fixe cu brackeți sunt recomandate adulților și copiilor peste 12 ani. Ele pot fi lipite pe partea din față a dinților sau în spatele dinților (aparatele linguale).

Disjunctoarele sunt aparate fixe care se lipesc pe molari, în apropierea palatului (cerul gurii) și care ajută la lărgirea maxilarului. Sunt recomandate copiilor până la 12 ani cu maxilarul îngust, ocluzie inversă laterală sau frontală.

Aparatele dentare mobile sunt plăcuțele sau gutierele. Ele pot fi date jos de către pacient, dar există un număr minim de ore/zi de purtare pentru care aparatele sunt eficiente.

Aparatele mobile sub formă de plăcuță sunt recomandate copiilor până la 12 ani și principalul lor efect este direcționarea creșterii maxilarului. Acest aparat dentar este activat de către ortodont la 2-4 săptămâni.

Gutierele sunt recomandate pacienților cu cerințe estetice crescute, care au probleme ortodontice de gravitate mică și medie. Sunt realizate în seturi și trebuie purtate într-o anumită ordine. Gutierele au o formă finită, cu modificările dorite incluse în ele, iar activarea constă în schimbarea gutierei cu următoarea din set.

Ioana Luca
Ioana Luca
2023-07-22
Servicii excelente intr-un cadru relaxat, profesionalism. Sunt foarte multumita de tratamentul pe care l-am primit si voi reveni cu fidelitate la doamna doctor Marin Diana! Lucreaza meticulos, calm si cu rabdare, nu am simtit niciun disconfort nici pe durata tratamentului, nici dupa. Recomand cu incredere! ❤️
Dorin Bratu
Dorin Bratu
2023-05-28
Lucrări bune și experiența plăcută
DESIGN BALUSTRADEONLINE
DESIGN BALUSTRADEONLINE
2023-05-23
Super!!!
Cristina Dulgheru
Cristina Dulgheru
2023-05-12
Recomand cu caldura aceasta clinica tuturor parintilor care cauta un serviciu excelent de stomatologie pentru copii. Dr. Ana Ghidan, specialistul clinicii in pedodontie, este foarte blanda si se asigura ca copiii sa primeasca cele mai bune servicii posibile.
Alina Macris
Alina Macris
2023-05-05
Totul la superlativ!!! Eva merge cu drag la cabinet. Dna dr Ana e super draguta si rabdatoare,mai ales cu copiii❤️. Mult profesionalism si dedicare. ???????? Multumim pt tot,ne vedem curand!
Gabriela Dan
Gabriela Dan
2023-05-04
Recomand! Profesionalism și calitate! Oameni dragi noua
Adrian Gherghe
Adrian Gherghe
2023-04-27
Am plecat cu zambetul pe buze de la cabinet datorita Anei Ghidan. Multumesc pentru profesionalism si pentru explicatiile oferite. O recomand cu caldura!
Georgiana Ropota
Georgiana Ropota
2023-04-05
Recomand cu drag dr Ionescu Anca, foarte bun profesionist, nu am simtit niciodata durere, indiferent de procedura pe care mi-a facut-o. De asemenea, un doctor foarte calm si empatic. Primul doctor stomatolog la care ma duc fara teama.
Andrei Badarau
Andrei Badarau
2023-03-30
Doamna dr. Anca Maria Ionescu este un medic specialist de inalta clasa, umana si profesionala. Ii multumesc pentru tratament si pentru recomandarile de specialitate.