Program: L – V: 9.00 – 20.00

Programează-te acum!

Prima vizită a copilului la dentist

Pentru că suntem mari iubitori de copii și ne bucurăm de fiecare dată când micuții ne trec pragul, prima noastră poveste va fi despre ei.


Primele experiențe ale copiilor la stomatolog sunt foarte importante. Dacă sunt pozitive, vesele, relaxate, copilul va crește cu convingerea că îngrijirea dinților și interacțiunea cu dentistul sunt lucruri normale, care îi fac bine. Dacă, dimpotrivă, primele experiențe sunt brutale sau dureroase, copilul va crește cu teama de dentist și va prefera să își neglijeze dantura și să amâne la nesfârșit rezolvarea problemelor dentare.


Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a copilului la dentist să se facă în jurul vârstei de 1 an.
Da, știu că sună surprinzător, având în vedere că la un an nu are cine știe câți dinți, și oricum aveți suficiente pe cap atunci… Totuși, încercați să vă faceți timp pentru asta. Veți primi sfaturi legate de igiena dințișorilor, de alimentație și veți afla la ce să vă așteptați în perioada următoare. În plus, se creează premizele unor viitoare vizite plăcute.
Copilul, chiar foarte mic, absoarbe informațiile din mediu ca un burete, și cu cât îl aduceți mai devreme, cu atât se va obișnui mai ușor pe viitor.


Dacă momentul primei aniversări a trecut, copilul are deja toti dințișorii de lapte și încă nu ați fost cu el la dentist, vă sfătuim să nu așteptați să apară probleme, pentru că:

  •  ele pot fi prevenite și evitate dacă îl aduceți din timp
  •  atunci când îl doare deja, va fi mai speriat și mai puțin cooperant (ceea ce e normal și pentru adulți, de altfel).

Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Vă vom povesti cum să îl ajutați să se spele pe dinți, cu ce, cât de des și care sunt deprinderile necesare pentru a avea o dantură sănătoasă.
După cum vă spuneam mai sus, avem mare grijă în legătură cu felul în care se desfășoară primele vizite ale micuților la noi:

  •  facem cunoștință și povestim;
  •  facem un tur al cabinetului;
  •  aflăm ce sunt și ce fac mașinuțele și jucăriile dentistului;
  •  numărăm dințișorii;
  •  învățăm să ne spălăm corect;
  •  stabilim împreună când o să ne mai vedem și ce vom face atunci.

Liniștit, vesel, fără dureri și fără frică.
Așadar, îi așteptăm bucuroși pe cei mici, dar vă avertizăm că vor pleca de la noi mai alintați decât i-ați adus ?

Photo credit to Makelessnoise (Flickr).