Programează-te acum!

#6 La bătrânețe toți ajungem la proteză…

Adevărul: Dinții nu cad de bătrânețe. Dantura e făcută să țină toată viața, în condițiile în care e bine îngrijită. Problemele parodontale, care fac ca dinții să devină mobili și să cadă sau să fie extrași în cele din urmă, nu vin la pachet cu înaintarea în vârstă. Pur și simplu, cu cât se adună anii, cu atât e mai greu de schimbat un obicei greșit – cum ar fi spălatul pe dinți incorect/insuficient sau ne-mersul la controale stomatologice doar ca să vezi dacă totul e ok.

Urma de adevăr din jurul mitului: Nu există. Vorba asta (care cred că există de fapt doar la noi în țară și eventual în comedii/caricaturi) a aparut în urma constatării faptului că majoritatea bătrânilor au proteze. Lumea nu se mai întreabă “de ce”, o ia pur și simplu ca pe o chestie naturală. Și nu e așa. Pur și simplu, dacă nu te speli corect pe dinți, ai 2 carii la vârsta de 7 ani, 6 la 15 ani, 8 la 20 de ani, 10 nervi scoși și 3 dinți extrași la 30, 4 lucrări fixe la 40, aceleași lucrări la 50, dar care se mișcă de la problemele parodontale și două proteze frumoase și lucioase la 60. Dar nu e normal, nici natural, nici trecerea timpului de vină…

Ce e de reținut: Învățați să aveți grijă de dinții voștri. Dacă îi spălați corect și mergeți regulat la stomatolog să vă monitorizeze, aveți toate șansele să scăpați de proverbialul pahar de pe noptieră.