Program: L – V: 9.00 – 20.00

Programează-te acum!

#3 Nu-mi bat capul cu dinții de lapte ai copilului… și așa vor cădea…

Îngrijirea dinților de lapte ai copiilor este un aspect esențial al sănătății dentare a acestora. Deși poate părea tentant să minimalizăm importanța acestor dinți, deoarece oricum vor cădea, neglijarea lor poate avea consecințe serioase pentru sănătatea orală și dezvoltarea generală a copiilor. În acest articol, vom explora motivele pentru care trebuie să acordăm atenție dinților de lapte și să înțelegem că îngrijirea lor este o parte vitală a educației pentru o sănătate orală bună în viitor.

ingrijirea dinților de lapte

Adevărul: Dinții de lapte trebuie tratați cu respect și îngrijiți la fel ca dinții permanenți. Igiena lor este foarte importantă, la fel și controalele periodice la stomatolog. Un dinte bolnav, chiar și de lapte fiind, reprezintă un potențial focar de infecție pentru întregul organism. Un dinte de lapte netratat și/sau extras prea repede va produce tulburări în erupția dinților permanenți.

Urma de adevăr din jurul mitului: Niciuna. Poate doar faptul că dinții de lapte cad.

Ce e de reținut: Nu e de glumit cu dinții de lapte, oricât de temporari ar fi ei. Ei trebuie spălați bine și tratați dacă au probleme. Pont pentru părinți: la vârsta dinților de lapte se “lipesc” deprinderile bune – sau rele – legate de igiena orală.

 

Rolul dinților de lapte:

Dinții de lapte, cunoscuți și sub denumirea de dinți temporari sau primari, sunt primii dinți care apar în gura unui copil. Deși sunt înlocuiți treptat de dinții permanenți pe măsură ce copilul crește, acești dinți de lapte au funcții cruciale:

  1. Masticarea: Dinții de lapte permit copiilor să mestece alimente în mod corespunzător, contribuind astfel la o digestie eficientă și la asigurarea unei nutriții adecvate.

  2. Păstrarea spațiului: Dinții de lapte ocupă spațiul pentru dinții permanenți și îi ghidează pe aceștia în poziția corectă. Neglijarea dinților de lapte poate duce la probleme de aliniere a dinților permanenți.

  3. Vorbirea: Dinții de lapte joacă un rol important în formarea sunetelor și a vorbirii corecte.

Consecințele neglijării dinților de lapte:

Ignorarea îngrijirii dinților de lapte poate duce la următoarele probleme:

  1. Carii dentare: Dinții de lapte pot dezvolta carii la fel de ușor ca cei permanenți. Cariile netratate pot duce la durere și infecții.

  2. Infecții dentare: Infecțiile dentare netratate pot afecta dinții permanenți în formare și pot duce la probleme grave.

  3. Probleme de aliniere: Dacă dinții de lapte sunt pierduți prea devreme din cauza cariilor sau altor probleme, dinții permanenți pot crește într-o poziție incorectă, necesitând tratamente ortodontice costisitoare în viitor.

Cum să îngrijim dinții de lapte:

  1. Igiena orală regulată: Curățarea dinților de lapte de două ori pe zi cu o periuță de dinți și pastă de dinți adecvată vârstei este esențială.

  2. Controlul la dentist: Programarea vizitelor regulate la dentist de la o vârstă fragedă poate depista și trata problemele în stadii incipiente.

  3. Alimentație sănătoasă: Limitarea consumului de zahăr și a băuturilor carbogazoase poate reduce riscul de carii dentare.

Concluzie:

Îngrijirea dinților de lapte ai copiilor nu ar trebui subestimată, deoarece acești dinți au un impact semnificativ asupra sănătății dentare generale și a dezvoltării viitoare a copilului. Neglijarea acestora poate duce la probleme dureroase și costisitoare în viitor, mai multe detalii despre pedodonție gasiți aici.

 Prin urmare, este esențial să încurajăm părinții să acorde atenția cuvenită îngrijirii dinților de lapte și să înțeleagă că această practică este o investiție într-o sănătate orală de lungă durată pentru copiii lor.

Stoian Ana
Stoian Ana
2023-08-21
Acord 5 stele d- nei dr ortodont Alexandra Gavrilescu ,un medic care da dovada de profesionalism și atent la nevoile pacienților .Recomand cu drag !!!
Monica Danciu
Monica Danciu
2023-08-17
O clinica cu persoane extrem de profi si tare simpatice. Recomand cu toata incredere! Felicitările fiind in special pt doamna doctor ortodont, Gavrilescu!!❤️
Cristina Sevastianov
Cristina Sevastianov
2023-08-16
I followed a full orthodontic treatment with Alexandra Gavrilescu. She was great in supporting me when time seemed to stay still and I obtained a great final result. She presented a lot of details from the begining, describing the steps that such a treatment implies. Another important aspect is the fact that Smile Dental Spa is giving you a cozy feeling from the moment you enter, making you forget that you got there with an issue. Everyone is kind and willing to help.
Andreea Papuc
Andreea Papuc
2023-08-16
Doamna Doctor Alexandra Gavrilescu s-a ocupat in intregime de tratamentul meu invisalign cu sfaturi , recomandari, seriozitate si promptitudine. Am ajuns la un rezultat excelent impreuna, o recomand cu mare drag !
Laura Nastase
Laura Nastase
2023-08-16
Recomand dna Alexandra Gavrilescu! Un dr profesionist! ????
Andreea Chelban
Andreea Chelban
2023-08-16
Recomand cu mare drag și încredere clinica Smile Dental Spa și pe doamna dr. ortodont Alexandra Gavrilescu care a dat dovadă de mult profesionalism și dedicare la fiecare programare. ????✨ Mulțumesc pentru tot!❤️
AndreiN
AndreiN
2023-08-03
O clinica cu buni profesioniști și calzi, cu prețuri decente și care acoperă toată gama de servicii necesare pacienților lor.